Smålands Turism

Region Jönköpings län med sitt läge, vackra natur och bra utbud på aktiviteter, sevärdheter, boende- och konferensanläggningar och inte minst mässanläggningen Elmia, är reseanledning för många, både privatresenärer och affärsresenärer. Många är också de som besöker vår region för träningsläger och idrottstävlingar. Här spelas hockey och bandy på elitnivå och i Vetlanda är speedwaykulturen stor.

Vår vackra och också tillgängliga natur inbjuder till vandring, cykling, fiske och paddling. Vi vårdar vårt arv och är stolta över kulturreservaten Åsens by och Högarps by med sina genuina miljöer med små odlingslotter, röda hus och stengärdesgårdar. I länet finns 119 naturreservat och också nationalparken Store Mosse.

Historiska miljöer omges vi av i det forna grevskapet Gränna-Visingsö. Grevarna Per Brahe d.ä. och d.y satte sin prägel på området och än idag ser vi spår av dåtiden med slottsruinerna Brahehus och Visingsborg och Västanå slott, som idag är en välrenommerad hotellanläggning. Historiens vingslag från andra tidsepoker andas på Andréemuseet i Gränna, där Grännasonen S.A. Andrées varmluftsexpedition till Nordpolen visas. Känner man efter ordentligt anas också en svag doft av pepparmint i staden Gränna, polkagrisens mecka. Sommartid är Gränna och Visingsö två av de mest välbesökta platserna i området.

Trästaden Eksjö är ytterligare en historisk pärla. Den intakta trästaden med miljöer från 1600-talet och framåt belönades 1997 med Europa Nostra-diplomet för god byggnads- och kulturmiljövård. Idag kan besökare delta i stadsvandringar genom gränderna med levande guide eller audioguide.

Äventyrslystna besökare tar sig med fördel till Isaberg, södra Sveriges största skidanläggning, som även sommartid är ett mecka för den natur- och friluftlivsintresserade. Vintertid får skidåkare på längden sitt lystmäte på småländska höglandet, som tack vare sitt höglandsklimat oftast har riklig tillgång på snö. I Lövhult utanför Nässjö har många Vasaloppsåkare från södra Sverige samlat på sig skidmil i benen inför den stora prövningen.

Andra fina områden för aktiviteter och strövtåg i naturen är Mullsjö och Habo med omnejd där det finns en skidanläggning, många mil vandringsled, kanotcenter, islandshästar och hundspann som tar dig med på hissnande färder.

Läs mer på www.visitsmaland.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster