Gå till innehåll
Turkos badvik i Antalya

Antalya, Turkiet

En resa till Turkiet är en resa till god mat, vackra stränder, spännande shopping och mycket att se och göra.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt i 6 månader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar Ving till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40. Läs mer i kolumnen till höger.


Turkiet är ett mångfacetterat land, ett favoritresmål för oss nordbor. Det är lätt att förstå, stränderna är fantastiska, atmosfären bekvämt avslappnad, maten är lagom exotisk med en doft av Orienten och här finns ett aldrig sinande shoppingutbud. Till detta läggs vacker natur, många sevärdheter och intressanta utflyktsmål. Hit kommer också värmen tidigare än till många andra resmål i Europa och stannar längre, vilket gör att man kan resa till Turkiet från tidig vår till sen höst.

De flesta av oss åker till värmen just för värmen, men visst är det skönaste efter en lång dag på stranden att slänga sig på sängen i ett skönt och fräscht rum? Känslan av solvarm och saltstänkt hud mot fräscha sängkläder. En tupplur innan middagen till kvällen. Detur har riktig fina hotell i Turkiet. Både stora anläggningar med vattenparker och All Inclusive och mindre pittoreska hotell. Oavsett om du bor på Deturs hotell i Antalya, Side, Alanya, Kemer eller Belek så är det viktigaste att du känner att du fått en bra service och en skön vila. Detur ställer stora krav på hotellen i Turkiet, precis som du kan göra.

Alanya

Kilometerlånga stränder
I Alanya behöver man aldrig trängas på stranden, för här finns plats för alla, oavsett om man väljer Kleopatrastranden eller Östra stranden. Du kan vänta dig kristallklart vatten och alla bekvämligheter inom en armlängds avstånd.

Resor för alla
I omgivningarna finns mycket att se och göra. Följ med på en båttur längs Manavgatfloden, eller gå ombord på någon av de träbåtar som tar dig ut på en hel dags sol och bad på havet. Ving har många utflykter, bl. a. till den berömda floden Dimcay som ligger utanför Alanya. Under högsäsong, juni–augusti, är Alanya målet för ungdomar från hela Europa. Men det hindrar inte att även familjer och par trivs och ryms. Här i Alanya finner var och en sin egen pärla.

Side

Billigt och gott
Förutom de breda, soldränkta och flera mil långa sandstränderna är kanske maten och shoppingen den främsta anledningen att resa till Side. Här är det enkelt, billigt och framför allt väldigt gott att äta. Och behärskar du konsten att pruta kan du fynda bland turkiska mattor, smycken, tyger och fina skinnkläder. Det är många som reser med dolmus från Side till den närliggande staden Manavgat där det är marknad varje måndag och torsdag. Ett annat populärt utflyktsmål är Antalya, med sin medeltida stadskärna och sina spännande butiker.

Upplev Turkiet

I Antalyaområdet kan du fynda i basarens myller eller njuta av stillheten under en flodtur på Manavgatfloden. Här finns ett uppsluppet nattliv och stillsamma kvällar med middag i solnedgången. Du kan lika gärna njuta av en kebab från något stånd på gatan som du kan slå dig ner till en välkomponerad middag serverad på vit duk. Den turkiska kokkonsten är något alldeles extra, och bäst är den naturligtvis här på plats. Detsamma gäller shopping, här kan du fynda på basarer och marknader, till priser som är mycket lägre än de här hemma. Det är därför man brukar säga att om du ska resa till Turkiet ska du packa lite, men i en stor väska.

En stor båt lägger till en turkos vik.
Häng med på en båtuflykt! © Detur