°

Larnaca, Cypern

Välkommen till Cypern, ett av Medelhavets mest solsäkra resmål, med härliga stränder och mycket att se och göra

Cypern - något för alla smaker långt in på hösten!

Cypern har ett medelhavsklimat, med varma, torra somrar och svala vintrar. Redan i slutet av maj och början av juni når temperaturen ofta upp mot 30 grader för att stiga ytterligare, till närmare 35 grader i juli och augusti. September, oktober och november håller samma lufttemperaturer som början av sommaren, och i vattnet är det 22-27 grader varmt.

För familjen har Ving både Sunwing Family Resorts och Family Garden, och reser du utan barn finns Vings eleganta Sunprime Hotels.
TUI hälsar att de erbjuder moderna hotell som passar allt från stora-släkt-semestern till kompisresan eller den lilla familjen. Att hotellen ligger vid stränder som har Europas renaste badvatten (enligt EU:s årliga rapport) gör det perfekt för alla som älskar att bada.

Om någon frågar vilka som borde resa till Ayia Napa så är svaret: Alla. Här finns långgrunda sandstränder och glittrande badvatten, tillsammans med antika kulturskatter och massor av aktiviteter. Kring det bilfria Klostertorget finns ett enormt utbud av barer, nattklubbar och diskotek som håller öppet i princip dygnet runt, i alla fall under sommaren. Men tack vare att nöjeslivet är så koncentrerat stör det inte de som bara vill koppla av. Resten av byn är tvärtom ganska lugn och här finns ett bra utbud av trevliga restauranger och tavernor där man kan äta både cypriotiskt och internationellt.

Protaras, eller Fig Tree Bay, är en lugn och trivsam semesterort som ligger ca en mil öster om Ayia Napa. Hit brukar framförallt barnfamiljer resa, men också par som vill bo i lite lugnare omgivningar, men ändå ha nära in till folk- och nöjeslivet i Ayia Napa. Klimatet är behagligt. Just här blåser nämligen en mild frånlandsbris som håller luften frisk och vattnet kristallklart längs den tio kilometer långa kuststräckan. Stränderna i Protaras/Fig Tree Bay räknas bland de bästa på Cypern; välskötta, långgrunda och med mjuk fin sand. Populärast är huvudstranden, Protaras Beach, men det finns också ett antal mindre badvikar, varav Fig Tree Bay är den mest kända.

En resa till Larnaca är en perfekt kombination av sol, bad och stad, kanske kryddad med lite spännande shopping eller en utflykt. Före den turkiska invasionen på Cypern 1974 var Larnaca relativt okänt. Idag är det öns tredje största stad och många väljer att resa hit för att uppleva stadens levande, cypriotiska atmosfär, den fina stranden med strandpromenaden, och närheten till många av öns kulturskatter. Det är längs den eleganta strandpromenaden, Seafront, som det mesta händer. Här ligger en rad trottoarcaféer, restauranger och tavernor som lockar både turister och cyprioterna själva.

Som sagt, Cypern har något för alla smaker! I år kan du förlänga sommaren och resa hit direkt från Jönköping ända fram till slutet av oktober.


Resmålsbild: Fig tree bay, Cypern
Foto: TUI's bildarkiv

aktuellt