Gå till innehåll

Split, Kroatien

Vackra Kroatien erbjuder kristallklart vatten, god mat och fina mysiga öar med det där lilla extra.

Split - staden som har allt och lite till

I Split finns historia, stränder, god mat och stora möjligheter att resa runt på egen hand. Reser du med Vings charter kan du enkelt kombinera Split med något av våra andra resmål.

Det mesta av det bästa i världsarvslistade Split finns samlat i och omkring stadens äldre delar, där Ving har flera hotell. Här ligger den romerske kejsaren Diokletianus gigantiska palats, om- och tillbyggt sedan romartiden, men aldrig övergivet. Än i dag är caféerna i den gamla peristylen omtyckta mötesplatser och i valven runtomkring trängs hantverkare, butiker och andra attraktioner. Strax utanför palatset ligger hamnpromenaden Riva, en populär scen för kvällens korzo, något som i korthet innebär att man träffar sina vänner över en espresso eller ett glas vin och pratar om andra som gör samma sak. Men det finns mycket att göra under dagen också. På östra sidan om gamla stan ligger frukt- och grönsaksmarknaden och inne i gamla stan nära shoppinggatan Marmontova ligger fiskhallen, lika intressanta bägge två. I gamla stan ligger också en mängd butiker med hantverk, konst och lokala specialiteter, som olivolja, ost och vin.

Split är också en självklar utgångspunkt för många öluffare, för alldeles i närheten väntar både den kroatiska skärgården och en mångtusenårig historia. Från hamnen går båtar ut till Hvar, Vis, Korcula och Brac, för att bara nämna några av de öar man kan besöka. Det är lätt att resa runt på egen hand med både buss och båt.

Reser du med Vings bekväma charter till Split har du mycket att välja på. Här kan du välja ett hotell vid stranden eller ett som ligger så centralt att det faktiskt är en del av Diokletianus gamla palats.
Du når även resmålen och öarna Brac, Hvar och Makarska rivieran när du reser från Jönköping och till Split.

Supetar blev en stor succe när denna vackra lilla by på ön Brac lanserades. Vings familjevänliga hotell blev mycket populärt och många valde till den All Inclusive som erbjuds. Missa inte heller Tucepi, en liten kustby några kilometer söder om Makarska, lika känd för sin långa strand som för de dramatiska Biokovobergen som reser sig bakom byn.

Film och foto: Canva Pro, Emina Safic
Resmålsbild: Split, Kroatien.