°

Weekendcharter Krakow

Krakow erbjuder en spännande mix av historia, konst, vetenskap, gastronomi och shopping. Något för alla med andra ord.

Nyhet!

Krakow har seglat upp som en av Europas mest populära weekenddestinationer. Det är lätt att förstå.
Polens näst största stad finns sedan 1978 med på UNESCO:s världsarvslista och här blandas renässans och gotik med andra influenser vilket gör Krakow till en mycket vacker och intressant stad.

Det kungliga Wawel-slottet härstammar, precis som Krakows äldre stadsdelar, från medeltiden. Här kan du bland annat besöka de kungliga gemaken och kronjuvelerna, se Kvinnan med Hermelinen av Leonardo da Vinci (1490) samt besöka den gotiska Wawelkatedralen. Även Rynek Glowny, Europas största marknadstorg, med tillhörande tunnelbanestation där ”medeltiden möter 2000-talet” finns att besöka här.

I en jämförelse med Sverige är Krakow billigt. I stadsdelen Kazimierz finns flera små och trevliga restauranger som bland annat serverar traditionell polsk mat. Här går det att få en huvudrätt för under 100 kr och en öl för cirka 20 kronor. I ”turistrestaurangerna” i Stare Miasto, gamla stan, är priserna oftast högre.
Mat är något som också satt Kraków på kartan. Europeiska Gastronomiska Akademin har beslutat att Kraków är den europeiska huvudstaden för gastronomisk kultur 2019.

Krakóws restauranger har också uppmärksammats av Michelinguiden och för närvarande finns det 26 restauranger som fått rekommendationer. I och runt Kraków finns resurser som säkerställer denna framgång - bra recept, högkvalitativa produkter från lokala leverantörer, gästfrihet och en trevlig atmosfär. För dig som vill äta gott i Krakow finns en lista på rekommenderade restauranger här.

Men i närheten av Krakow påminns vi också om en mörk period av Europas historia. Auschwitz Birkenau måste vara ett av de mest ökända förintelselägrena från andra världskriget. Lägret, med gastkramande ”Arbeit macht frei” fortfarande skrivet över ingången, fortsätter än idag att berätta en av de mörkaste delarna av mänsklighetens historia. För dig som vill se till att minnet aldrig blir bortglömt finns möjligheten att boka till en utflykt till Auswitz-Birkenau i bokningsprocessen.

goTo Nordics flyger nonstop från Jönköping till närliggande Katowice där en buss väntar för en transfer på ca 1,5 timme till Krakow. Med på transfern kommer det att finnas en guide, som under resans gång berättar lite mer för er om Polen. Flygtiden från Jönköping är ca 1 timme och 30 minuter. Flygplanet är en modern Boeing 737-800 med 189 platser. Med på resan kommer att finnas en svensktalande resledare.

Du kan välja att köpa en flygstol och själv komponera din resa eller att välja något av goTo Nordics komponerade paket med olika hotell och då ingår även transfer från flygplatsen till hotellet och tillbaka.

Inspireraras och se filmen nedan med tips på vad du kan se och göra i Krakow!

aktuellt