°

Zakynthos

På resan till Zakynthos kan du se fram emot flera vackra stränder, mysiga städer och riktigt skönt klimat

Svenska UD gick den 14 mars ut med en avrådan från alla icke nödvändiga resor till hela världen. Avrådan gäller till och med den 15 juni 2020. Avgångarna till Zakynthos är därmed inställda. För frågor om din bokning vänligen kontakta din researrangör Apollo.

Som en av Grekland joniska öar är Zakynthos, likt sina grannöar frodigt grön. På öns västra och norra kust stupar branta klippor rätt ner i havet, vilket ger stränder som endast kan nås med båt. En av dessa är Smugglers Wreck som är en av hela Greklands mest fotograferade stränder.

Fina stränder och vacker natur
Ön Zakynthos, eller Zante som den också kallas, är den sydligaste av de joniska öarna utanför Greklands västkust. Zakynthos har liksom sina grannöar fina stränder, ett vackert landskap och härligt klimat för sol och bad. På södra och östra Zakynthos finns långsträckta stränder som är långgrunda och barnvänliga. Det är också här längs öst- och sydkusten som många av Apollos hotell på Zakynthos ligger.

Resmål på Zakynthos
Zakynthos är en ö som har något för alla. Turistorten Argassi har en lång, smal strand och längs huvudgatan finns gott om caféer, tavernor och butiker. Vill du ha ett bra nöjesliv på semestern ska du resa till Laganas. Längs huvudgatan här ligger restauranger, barer och nattklubbar på rad men här i Laganas finns också en lång fin sandstrand.
En av öns populäraste resmålet för familjer är Tsilivi på Zakynthos nordöstra kust. Byn ligger vackert omgiven av olivträd, grönska och pinjeklädda berg och kullar och på stranden finns både solstolar, parasoller och vattensporter. Om du är ute efter riktigt lugna semesterdagar är grannbyn Tragaki med fina små stränder ett bra val. I Vasilikos finns flera härliga stränder med alla typer av vattensporter. I Kalamaki, med sin fantastiska sandstrand, trivs framförallt barnfamiljerna. För en semester med lite mer stadsliv rekommenderar vi Zakynthos stad.

Besök Smugglers Wreck
En av Greklands mest kände och fotograferade sevärdheter är Smugglers Wreck. Det förlista vraket ligger på den öde stranden Naviago Beach och är en spännande historia som innehåller både pirater och en kapten som överger sitt fartyg. Det förlista fartyget ses bäst från havet, och med Apollo kan du boka båtutflykter som tar dig till vattnet utanför.

Zakynthos fascinerande havssköldpaddor
En annan sak som är speciellt med Zakynthos är den utrotningshotade havssköldpaddan Caretta caretta. Till Zakynthos kommer de varje sommar för att lägga sina ägg på framförallt Kalamaki Beach och Gerakas Beach. När äggen sedan kläcks kan man se de små sköldpaddorna leta sig ner till havet. För att skydda Caretta caretta-sköldpaddorna har vissa stränder restriktioner kring var och under vilken tid som det är ok att vistas på stranden. Havssköldpaddorna har funnits i över 90 miljoner år och kan bli över 200 år gamla och väga över 100 kilo.


Apollo listar 5 av de bästa anledningarna till varför du inte får missa paradisön Zakynthos!

1. Smuggler’s Wreck

Men ser ni vattnet? Det är magiskt – på riktigt! Navagio Beach är öns mest kända strand och här hittar du det förlista skeppet Panagiotis, även kallat Smuggler´s Wreck. Stranden går endast att nå med båt, men utsikten uppifrån klipporna är minst lika vacker. Med det azurblå havet som motiv så förstår man att detta är en av Greklands mest fotograferade platser!

2. Marathonisi – sköldpaddsön

På Zakynthos hittar du den speciella sorten havssköldpaddor Caretta Caretta. Dessa kan du bland annat se på ön Marathonisi utanför Laganas. Här brukar sköldpaddorna lägga sina ägg, och ön kallas till och med för sköldpaddsön. Gillar du att snorkla är Marathonisi ett paradis tack vare de vackra havsgrottorna som bjuder på en färgsprakande undervattensvärld.

3. Cameo Island

Cameo Island är en mindre ö som ligger strax utanför hamnen Agios Sostis i Laganas på södra Zakynthos. För att komma till ön är det bara att promenera ut via en liten träbro. Väl ute på ön finns en mindre strand och en härlig taverna med tillhörande bar där du kan njuta av dagens lunch. På kvällarna förvandlas Cameo Island till festernas ö och en gång i veckan slår de upp till White Party.

4. Det antika Olympia

Detta ligger visserligen inte på Zakynthos, men är du intresserad av antik historia måste du bara ta chansen att åka på en utflykt till fastlandet och Olympia. Olympia är nämligen platsen där de olympiska spelen tog sin början och det är här som den olympiska facklan tänds inför varje OS. I Olympia finns också möjlighet att besöka Olympiamuseet med flera statyer och föremål som är tusentals år gamla.

5. Blue caves

Blue Caves, eller Blå grottorna, ligger nedanför fyren vid Cape Skinari på Zakynthos norra del. Namnet kommer från att vattnet utanför och i grottorna är alldeles underbart blått. För att se de blå grottorna måste du komma med båt, ett tips är att boka en utflykt som tar dig med båt förbi både Blå grottorna och Smuggler’s Wreck!

Foto och text: Apollo

aktuellt