Skip to content

Fortsatt förlängning av temporär beredskapsflygplats

Regeringen har beslutat att ytterligare förlänga uppdraget till Trafikverket att förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om temporär beredskap. Uppdraget förlängs till den 31 december 2021 och syftet är att fortsatt säkra tillgången till samhällsviktiga transporter.

-Vi behöver fortsatt upprätthålla temporära beredskapsflygplatser så att samhällsviktiga transporter som ambulansflyg fortsatt kan starta och landa i hela landet. Därför förlänger regeringen uppdraget till Trafikverket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Regeringen gav Trafikverket uppdraget i december 2020 och förlängde det i februari och i maj 2021. Nu förlängs det ytterligare, denna gång fram till den 31 december 2021.

Förlängningen av uppdraget innebär att Trafikverket omedelbart ska förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser om att de fortsatt ska vara temporära beredskapsflygplatser. Överenskommelserna ska innebära att flygplatserna dygnet runt ska hålla en beredskap att ta emot luftfartyg som utför akuta eller av annat skäl prioriterade transporter för hälso- och sjukvården.

-Den samhällsnyttiga betydelsen av flygplatsen i Jönköping är i mina ögon glasklar. Tar man en titt på statistiken kan vi konstatera att antalet rörelser med ambulansflyg var första halvåret 64 st. Sammanlagt för alla former av samhällsflyg, det vill säga militära transporter, polisflyg, kriminaltransporter med mera, uppgår siffran till 383 st för perioden januari-juli, säger Henrik Älverdal, Marknadschef för Jönköping Airport.

Jönköping Airport är en av de flygplatser som Trafikverket ska förhandla med. Flygplatsen är också en av de flygplatser som föreslås bli permanent beredskapsflygplats, i en översyn som Trafikverket på uppdrag av Regeringen nu genomför parallellt. Läs mer om den utredningen här.

Uppdraget om temporära beredskapsflygplatser avser följande flygplatser: Kiruna flygplats, Lycksele flygplats, Skellefteå flygplats, Örnsköldsviks flygplats, Mora-Siljan flygplats, Borlänge flygplats, Karlstads flygplats, Örebro flygplats, Eskilstuna flygplats, Skövde flygplats, Trollhättan-Vänersborgs flygplats, Norrköping-Kungsängens flygplats, Linköping-Saab flygplats, Jönköpings flygplats, Växjö-Kronobergs flygplats, Kalmar flygplats och Kristianstad-Österlens flygplats.