Skip to content

Från invigningen 1991 av Jönköping Airports nya terminalbyggnad - till presidentvalkampanj i USA

Invigning av Jönköping Flygplats nya terminalbyggnad 1 september 1991.
Invigning av Jönköping Flygplats nya terminalbyggnad 1 september 1991. Linjeflygs "Småland" och Red Arrows står uppställda på flygplansplattan och beskådas av många nyfikna besökare.

I det pågående presidentvalet i USA reser den ena kandidaten, Joe Biden, runt i sitt land för att locka väljare i en Boeing 737-500. Ett flygplan som faktiskt har kopplingar till Småland och Jönköping Airport! Planet leverarades nytt från Boeings fabrik i Renton, Washington i april 1991 till det svenska flygbolaget Linjeflyg som då trafikerade Jönköping Airport. När flygplatsens nybyggda terminal skulle invigas 1 september 1991 skedde också en namngivningsceremoni för nämnda flygmaskin, med registreringen SE-DNE. Den fick såklart namnet Småland och "dopvattnet" var lika självklart det; Vättervatten.

Namngivningsceremoni för Linjeflygs Boeing 737-500, registrering SE-DNE
Rigmor Gunnarsson och Lars Lindström förrättar namngivningsceremonin för flygplanet SE-DNE, även känt som Småland.

Med vid själva "dopet" var bland annat dåvarande Landshövdingens hustru Rigmor Gunnarsson och Linjeflygs stationschef i Jönköping, Lars Lindström. Två år senare lämnade Småland Linjeflyg för British Midland i Storbritannien och har därefter även flugits av Luxair, CSA Czech Airlines och Aeroflot-Nord. Nu flygs det av det amerikanska charterbolaget Kaiser Air med beteckningen N732KA, utrustad i en VIP-konfiguration.

Källa: flyg24nyheter.com och Jönköpingsflygets Intresseförening