Skip to content

Positivt kvartal för Jönköping Airport

Det pekar uppåt för Jönköping Airport efter årets tre första månader. Såväl passagerarsiffror som fraktvolym visar på en uppgång. Att antalet passagerare är betydligt fler hittills (+239%) förklaras av att förra vintern inte innehöll någon chartertrafik alls från flygplatsen. 2022 har bjudit på en full säsong till Gran Canaria som dessutom innehöll ett par extra avgångar i början på året. Hittills i år har 3 497 passagerare registrerats vilket kan jämföras med de 1 033 passagerare för motsvarande period 2021. På helåret 2021 flög sammanlagt 4 454 passagerare till och från Jönköping.

-Riktigt härligt att vi tillsammans med våra samarbetspartners TUI och Ving kunnat fullfölja hela vintersäsongen till Gran Canaria. Trots diverse utmaningar på vägen med pandemin och oroligheter i vår omvärld. Glädjande kan vi konstatera att satsningen på en avgång över påsken varit en lyckoträff då onsdagens och tillika säsongens sista avgång är i princip fullbokad, säger Henrik Älverdal Kommersiell chef för Jönköping Airport.

Även fraktvolymerna ökar.

Under hela pandemin har Jönköping Airport fortsatt sin fraktverksamhet med mindre förändringar på volym och antal rörelser. För kvartal ett har dock siffrorna börjat peka uppåt. Mängden hanterat gods har hittills ökat med 9%. Enligt Henrik Älverdal finns två naturliga orsaker bakom de positiva siffrorna.

-Dels började Postnord sin trafik hos oss den sista januari med ankomster fyra nätter i veckan vilket ger en god påverkan på den totala volymen. Den andra anledningen är att Jönköping Airport fortsätter att hantera en hel del adhoc-flyg. Hittills i år har vi hanterat 47 ton gods som passerat utöver den planerade trafiken, vilket åter visar vilken styrka Jönköpings logistikläge har, menar Henrik.

Flygplatsen fortsätter att satsa på sin frakttrafik och har flera intressanta diskussioner igång som kan ge ökade volymer framöver. Även adhoc-trafiken ser ut att fortsätta i samma riktning.

-Ja, även om adhoc-flyg är betydligt svårare att förutspå så ser det åtminstone ut så just nu. Ta den senaste tiodagarsperioden som exempel. Då tror jag vi hade närmare ett tiotal flighter bara från Birmingham, avslutar Henrik i en kommentar.