Gå till innehåll

Resa med funktionshinder

För att få bästa möjliga hjälp är vi tacksamma om särskilda behov meddelas till flygbolaget i god tid för att få en så smidig hantering som möjligt.

Har du några frågor angånde din resa med funktionshinder kontakta Customer Service.
Tel: +46 (0)36 - 31 12 00
E-post: customerservice@jonkopingairport.se

Boka din resa

Om du har nedsatt rörlighet och ställer särskilda krav under flygresan, måste du uppge det när du bokar din resa. Enligt regler från EU har personer med nedsatt rörlighet rätt till assistans om bokningen skett senast 48 timmar före angiven avgångstid.

Det gäller till exempel om du:

  • behöver särskild service för att komma till och från flygplanet och för att komma ombord
  • använder bärbar syrgasutrustning
  • är rullstolsburen och använder rullstol alternativt elektrisk/batteridriven rullstol
  • har nedsatt syn eller hörsel och behöver direkt information
  • medför ledarhund
    Om bokningen inte skett i tid får du ändå hjälp på flygplatsen - men flygplatsen hinner då kanske inte ombesörja att servicen blir exakt den som önskas. För att garantera din assistans kontakta flygbolaget eller din resebyrå för att boka assistansen.

Pick up-point/träffpunkt på flygplatsen

En pick up-point/träffpunkt är en plats där personer med nedsatt rörlighet kan anmäla sin ankomst till flygplatsen och begära assistans. Pick up-point vid Jönköping Airport är placerad till höger om entrén vid terminalbyggnaden och är utrustad med direkttelefon till berörd personal.

Toalettbesök

Personalen på flygplatsen hjälper till med att köra in rullstolen på toaletten på flygplatsen, men assisterar inte vid toalettbesöket. Om du behöver hjälp vid toalettbesök bör du resa med sällskap.

Elektrisk/batteridriven rullstol

Det är inte möjligt för resenärer med nedsatt rörlighet att ta med egen rullstol i kabinen. Rullstolen fraktas i bagageutrymmet utan kostnad och räknas inte in i den tillåtna bagagevikten.
Personalen på flygplatsen är aktsam om din utrustning vid i- och urlastning. För att minimera risken för skador rekommenderas du demontera alla lösa delar från din rullstol innan du lämnar den ifrån dig på flygplatsen.
Flygplatsen ansvarar för en tillfällig ersättning av eventuellt skadade eller förlorade hjälpmedel om skadan uppstått under ledsagning. De är dock inte alltid helt och hållet identiska med dem som förlorats.
Vid bokning av resan måste du uppge vilken typ av elektrisk rullstol du har, samt även dess mått och vikt. El-rullstolens mått och vikt avgör om flygbolaget kan transportera el-rullstolen eller ej.
En el-rullstol kan inte medföras på alla flygplanstyper. Kontrollera noga med flygbolaget vilka regler som gäller för dem gällande el-rullstol.

Manuell rullstol

Ofta går det bra att använda sin egen manuella rullstol ända fram till flygplanet. Vill du hellre checka din rullstol går det bra att låna en rullstol som tillhör flygplatsen.

Säkerhetskontroll

Alla passagerare måste passera säkerhetskontrollen innan man går in i gaten. Rullstolsburna passagerare kommer oundvikligen att utlösa metalldetektorn och säkerhetspersonalen är skyldig att göra en manuell visitering av personer som utlöser larmet. Du kan be om att få bli visiterad i ett enskilt rum om du föredrar det.

Ledsagning vid avgång

Personalen på flygplatsen går i normala fall ombord med dig innan övriga resenärer går ombord. Då är flygplanet tomt och det finns gott om utrymme att placera dig på din plats. Ska du resa på charter och är rullstolsburen har vi en bil med hiss som vi kan använda för att ta dig upp till flygplanet. Detta istället för att bära manuellt uppför flygplanstrappan. Därefter flytttas du över från rullstolen till en bärstol som ryms i flygplansgången och som tar dig till din plats.

Syrgasutrustning

Använder du syrgasutrustning är det viktigt att du uppger detta vid bokningstillfället. Har du egen syrgasutrustning ska du tala om vilken slags utrustning du har. Är du inte beroende av syrgas under hela resan behöver du inte ta med egna tuber i kabinen. Syrgastub för akut bruk finns ombord. Ska du göra en längre resa utomlands och byta flygplan får du be resebyrån eller flygbolaget kontrollera att batterier och syrgasutrustning är godkända hos de flygbolag du reser med. Olika regler gäller för olika flygbolag och det är därför mycket viktigt att du försäkrar dig om att det flygbolag du ska resa med tillåter din utrustning ombord. Om du reser med flera flygbolag måste du tänka på att kontakta varje flygbolag.

Läkemedel

Läkemedel ska alltid medföras i handbagaget i flygplanskabinen. Incheckat bagage kan förstöras eller förloras under vägen och förseningar kan uppstå. Mediciner i flytande form ska visas upp när du passerar säkerhetskontrollen. Du kan komma att bli ombedd att provsmaka din medicin eller visa upp ett läkarintyg som visar att du behöver dem på resan. Om din flytande medicin förvaras i en behållare som rymmer mer än 100 ml ska du visa upp flaskan för personalen vid säkerhetskontrollen.

Ledarhund

Det är viktigt att du redan vid bokningen uppger att du reser med ledarhund. Reglerna för att ta med sig ledarhund kan skilja sig åt beroende på vilket flygbolag du flyger med och till vilket land du flyger. Därför är det viktigt att kontakta det flygbolag du ska resa med i god tid före resan.

Vid ankomst

Vid ankomst möter flygplatspersonalen upp vid planet och ger dig den hjälp som du vill ha. Om du har el-rullstol byter du vanligtvis först till flygplatsens manuella låne-rullstol vid flygplansdörren och du får tillbaka din el-rullstol vid bagageutlämningen. Du bör kunna ge tydlig information om hur man sätter ihop rullstolen. Är monteringen komplicerad måste du i förväg försäkra dig om att få den hjälp som behövs.

Du får ledsagning från flygplanet, genom eventuell passkontroll, vidare till bagagebandet där ditt bagage hämtas upp och till tullkontroll. Ledsagningen avslutas vid pick up-point nära nästa färdsätt om du ska resa vidare med taxi, buss eller tåg. Personalen assisterar dig även till anslutande flygplan om du ska flyga vidare från flygplatsen. Tänk på att noga planera fortsatt transport från flygplatsen till ditt hotell eller din vistelseort efter ankomsten.

För information om reglerna som gäller för just din resa, kontrollera med ditt flygbolag eller din researrangör.