°

Prisvärda semesterparadis på Antalya-kusten

På semestern får man tid att koppla av och ladda batterierna, för många är det också ett sätt att unna sig själv och familjen det lilla extra som till exempel mat och dryck, utflykter, massage och spa. Vill man njuta av semestern till fullo utan att tömma plånboken helt är Turkiet det perfekta resmålet!

Turkiet har varit ett prisvärt resmål för skandinaver under många år, den sista tiden har priserna blivit ännu mer förmånliga. Jämfört med liknande destinationer i medelhavsområdet som till exempel Grekland och Spanien så får man väldigt mycket för pengarna. I kombination med en bra valutakurs för skandinaver och de generellt redan låga priserna i landet gör Turkiet till ett förstahandsval för resenärer som vill ha god kvalitét till bra pris.

Turkiet är också ett bra val om du vill ha det ”lilla extra” under semestern. Här erbjuds du lyxiga middagar, goda viner tillsammans med en fantastisk service. Dessutom är det turkiska folket otroligt gästvänliga och du känner dig alltid välkommen som gäst.

Hur mycket kostar semesterköpen?

Hur mycket kostar semesterköpen i Turkiet egentligen? Vi har kollat prisläget på Antalyakusten för att kunna ge en bild av vart prisnivåerna ligger. Nedan ser du exempel som kan vara relevanta för dig som ska på semester. Tänk på att detta endast är exempel och priserna varierar givetvis mellan olika destinationer.

TRERÄTTERS MIDDAG

På semester vill man gärna äta gott. En trerätters middag för två personer på en mellanbudget restaurang kostar vanligtvis från ca 130 kronor, jämfört med i Sverige där det kostar ca 600 kronor.

ENKEL MIDDAG

En enklare middag/lunch med alkoholfri dryck (läsk/vatten) kostar runt 30-35 kronor. I Sverige ligger snittpriset på ca 100 kronor.

ÖL

Öl är billigt i Turkiet, en halvliter på restaurang eller i bar kostar ca 30 kronor i jämförelse med Sverige där du oftast får betala runt 70 kronor.

VATTEN

I regel bör man inte dricka kranvatten i Turkiet - men i gengäld så är det väldigt billigt att köpa vatten i både butik och på restaurang. En liten vattenflaska (0,33 cl) kostar från 2 kronor och uppåt. I Sverige kostar en liknande flaska ca 17 kronor.

TAXI

Att åka taxi kostar lite olika beroende på tidpunkt på dagen eller om man avtalat pris innan. Ett ungefärligt startpris är ca 6 kronor och därefter 5,50 kronor per kilometer. I Sverige er startavgiften på ca 50 kronor och kilometerpriset ca 15 kr.

BUSS

Det är vanligt att åka lokalbuss längst med Antalyakusten, både korta och långa sträckor. En väg kostar ca 4-5 kronor i jämförelse med Sverige där det kostar från ca 30 kronor för en kort resa.

UTFLYKT

Båtturer är väldigt populärt, ofta ingår lunch om man åker på en halvdagsutflykt. Priset brukar ligga på ca 170-270 kr. En liknande resa i Sverige skulle kostat ungefär 400-600 kronor (inklusive lunch).

SHOPPING

  • Kläder, skor och väskor är billigt - men som i de flesta andra länder varierar priserna beroende på kvalité. Priserna är generellt låga och kvalitén är god. Här följer några exempel:
  • Sneakers av märket Nike och Adidas eller liknande kostar ca 350-500 kronor beroende på märke. I Sverige landar snittpriset på ca 850 kronor.
  • Önskar man köpa ett par Levi´s jeans ligger priset på ca 270 kronor medan samma modell i Sverige kostar minst 800-900 kronor.
  • Sist men inte minst - badhandduken! Här finns alla möjliga varianter och prisklasser. I genomsnitt kostar en handduk ca 40-50 kronor medan man i Sverige får betala runt 150-200 kronor.

Det är ingen tvekan om att man får mycket för pengarna i Turkiet!

Källa: https://www.numbeo.com/cost-of-living samt personal från Turkietresor/Tyrkiareiser i Alanya, Side och Kemer.


Pressmeddelande från Turkietresor, läs det i sin helhelt här.

aktuellt