°

Om oss

Jönköping Airport har en unik tillgänglighet genom sitt läge mitt i södra Sverige. Jönköping Airport AB är ett kommunalt bolag som driver och utvecklar flygplatsen i Jönköping.

Våra verksamhetsområden

Verksamheten består av tre verksamhetsområden. Reguljärtrafik, chartertrafik och fraktflyg. Reguljärtrafik inrikes med dagliga turer til Stockholm-Arlanda, Stockholm-Bromma samt till Karlstad. Linjerna trafikeras av flygbolagen Air Leap, BRA och Flybmi. Sedan 2015 erbjuds en reguljär utrikeslinje till Frankfurt med Flybmi, som i sin tur har ett codeshare-samarbete med Lufthansa. Linjen trafikeras 12 gånger i veckan. Varje sommar har vi även incharter av tyska turister som flygs hit för att semestra i regionen.

Från flygplatsen går chartertrafik med TUI och VING till de populäraste semesterresmålen, med medelhavsdestinationer under sommarhalvåret samt Kanarieöarna under vinterhalvåret. På sommaren förekommer även inkommande charterflyg med turister från flertalet centraleuropeiska länder. Vintertid erbjuder charterarrangören Qtravel också skidcharter från Jönköping i form av direktflyg till Andorra och Spanska Baqueira-Beret.

Fraktflyg förekommer nattetid året runt. Här binds Bryssel, Karlsruhe, Oslo, Billund samt Helsingfors ihop, där Jönköping fungerar som ett nav. Operatörer i denna verksamhet är TNT, DanX samt Time:matters.

En flexibel flygplats med stor potential

Jönköping Airport AB är en flexibel flygplats, vars ledord är säker, smidig och personlig. Vi arbetar aktivt tillsammans med flygbolag, researrangörer och partners med att utveckla verksamhet och trafik både på passagerar- och flygfraktsidan. I kraft av det unika läget mitt i södra Sverige och de goda upptagningsområdet finns det en stor potential att utveckla Jönköping Airport till en viktig och samhällsekonomiskt lönsam affär.

Fakta

Jönköpings flygplats invigdes 1961 och ny terminalbyggnad togs i bruk 1991.
Landningsbanan är 2 203 meter lång och 45 meter bred.
Jönköping Airport hanterar reguljärflyg, charterflyg, allmänflyg, taxiflyg samt driver en neutral säkerhetsgodkänd fraktterminal i egen regi.

Några nyckeltal för 2018

Antal passagerare: 100 434
Hanterad fraktvolym: 3571 ton

En flygplats i Jönköping betyder mycket för regionen och stimulerar tillväxt visar en rapport gjord av Internationella Handelshögskolan. Se studien här.

Med ett nytt miljötillstånd från 2016 står flygplatsen väl rustad att möta framtiden och tillgodose regionens behov av flygtransporter.

för dig som reser

Välkommen till Jönköping Airport!
Här kan du läsa om det du behöver veta inför din resa.

Till och från flygplatsen